UA-132317703-1

Oligomenoreja je jedan od poremećaja menstrualnog ciklusa koji je karakterističan po tome jer se javlja kod žena u reproduktivnom periodu.

U ovom slučaju trajanje menstrualnog ciklusa je duže od 35 dana, ali kraće od 90 dana.

Normalan menstrualni ciklus traje 28 dana. S obzirom na to, ciklus koji traje od 35 do 90 dana odstupa od normalnog ciklusa. Međutim, da bi govorili Oligomenoreji, izostanak menstruacije se mora beležiti svakog meseca.

Zašto dolazi do Oligomenoreje

Kod nekih žena dolazi do trajanja menstrualnog ciklusa preko 35 dana usled godina (godišta). Kod nekih zbog korišćenja kontraceptivnih pilula. Mlađe žene se s ovim susreću jer je ponekad potrebno i nekoliko godina da bi se menstrualni ciklus stabilizovao. Međutim, ne treba se zanemariti da do Oligomenoreje može doći i zbog određenih bolesti kao što je sindrom policističnih jajnika, dijabetes, problem sa tiroidnom žlezdom itd.

Često se Oligomenoreja javlja i kod žena koje se profesionalno bave sportom ili kod onih koje uzimaju lekove za epilepsiju, imaju neki od poremećaja ishrane poput Bulimije ili Anoreksije.

U svakom slučaju radi se o neuravnoteženoj i poremećenoj funkciji jajnika.

oligomenoreja

Žene kod kojih se javlja ova vrsta menstrualnog poremećaja obično imaju izostanak ovulacije, a to je ujedno karakteristično za sindrom policističnih jajnika. Obično žene koje imaju ovaj sindrom su i gojazne. Kod tih žena uočljivo je nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka.

E, sada, kako masno tkivo ima i ulogu endokrine žlezde koja proizvodi razne hormone, možemo zaključiti da njegova količina itekako utiče na menstrualni ciklus i može ga menjati.

Stres je takođe često uzrok izostanka menstruacije. Međutim, ukoliko se izostanak menstruacije ne beleži svakog meseca, ne možemo govoriti o Oligomenoreji.

Još važniije je znati da Oligomenoreju kao dijagnozu, ne možemo postaviti sami. Potrebno je otići kod ginekologa na pregled i razgovor kako bi dobili zvaničnu dijagnozu.

A, kako se osećamo?

Mnoge žene osećaju jaku napetost kako psihički tako i fizički. Ponekad su simptomi poput napetosti, nadutosti, nervoze i bolova u stomaku i glavi isti kao i kod žena koje očekuju početak menstruacije.

Zatim ti simptomi prođu, a menstrualno krvarenje izostane. Za par dana se ponovo pojave isti simptomi. Ovakva situacija dodatno remeti život žene i stvara osećaj nelagodnosti. Kod mlađe populacije žena ovi simptomi mogu biti nešto blaži, tako da Oligomenoreja kao poremećaj i ne stvara prevelike tegobe.

Oligomenoreja- terapija

Oligomenoreja kao poremećaj menstrualnog ciklusa ne mora biti trajno oboljenje. Naprotiv, u terapiji se često koristi hormonska terapija koja je dala odlične rezultate u lečenju. Međutim, savremena medicina u svetu, a sve više i kod nas, pokušava da nađe manje agresivna rešenja u vidu prirodnih preparata.

Menstrual tablete su jedno prirodno, ne-hormonsko rešenje za poremećaj menstrualnog ciklusa, pa tako i za Oligomenoreju. Pogodne su i za mlađu žensku populaciju kod koje se izbegava hormonska terapija.

Često se Oligomenoreja leči tek kada postoji želja za rađanjem. Međutim, poželjno je regulisati nivoe hormona i ranije. Hormonalni disbalans ima nepovoljno dejstvo na sluzokožu materice i dojku i uopšte na zdravlje žena.