UA-132317703-1
ZAŠTO BAŠ MENSTRUAL ?

Kada koristiti Menstrual?

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus i menstruacija je nešto što ženski deo populacije prati kroz veći deo života. Počinje od 10. do 15. godine prvom menstruacijom – menarhom. To je period kada telo doživljava preobražaj, kada se razvijaju sekundarne polne karakteristike. Menstrualni ciklus se završava poslednjom menstruacijom tj. menopauzom, koja obično nastupa posle 50. godine života. Tada, nažalost zbog pada koncentracije estrogena organizam žena je izloženiji bolestima srca i krvnih sudova, osteoporozi i drugim sistemskim oboljenjima.

Šta je uopšte taj ciklus i kako to organizam reguliše?

Menstrualni ciklus je po definiciji razmak između dve mestruacije. Prvi dan krvarenja se računa kao početak menstrualnog ciklusa, a kraj menstrualnog ciklusa je dan pre početka narednog menstrualnog krvarenja. Razmak između menstrualnih ciklusa je najčešće između 21 do 35 dana.

Menstruacija je ciklično krvarenje iz materice toku fertilnog doba koje nastaje kao posledica ljuštenja endometrija, naravno kada nije došlo do oplodnje. Tada, tercijarni de Grafov folikul jajne ćelije puca, nivo hormona pada i nastaje ljuštenje materice. Krv i oljušteno tkivo materice izbacuju se kroz vaginu. Sve to reguliše veoma složeni hormonski sistem, koji funkcioniše po principu negativne povratne sprege. Hipotalamus luči gonadotropne oslobadjajuce  hormone, koji utiču na hipofizu da luci FSH i LH koji kontrolišu lučenje estrogena i progesterone u jajnj ćeliji. Ova dva hormona regulišu trajanje folikularne i lutalne faze ciklusa, a izmedju njih je ovulacija. Ako ne dodje do oplodnje nastupa menstruacija.

 

Veoma komplikoana regulacija ciklusa čini da su česti i poremećaji ove osovine. Često se postavlja pitanje šta je normalno a šta je poremećaj ciklusa. Blagi PMS simptomi uz krvarenje od 3 do 7 dana uz odredjen nivo grčeva i bola je definitivno normalan ciklus.

Poremećaji menstrualnog ciklusa

 • Neredovne menstruacije: Posle prve i pre poslednje menstruacije je ova pojava normalna, medjutim svaki ciklus koji traje duze od 35 dana ili krace od 20 dana je neregularan. Pored hormonskih poremecaja, stres i emocije su često uzročnik ovog poremecaja.
 • Izostanak menstruacije (amenoreja): Izostanak ciklusa mogu da izazovu: stres, nagli gubitak telesne težine ili gojaznost, dugotrajna oboljenja, ciste. Menopauza je takođe razlog izostanka menstruacije.
 • Oligomenoreja je najčešći poremećaj ciklusa i predstavlja poremećaj ritma ciklusa kada je razmak između dve menstruacije produžen i veći od šest sedmica, ali kraći od jedne godine. Postoje primarna i sekundarna. Primarna oligomenoreja znači da su ciklusi produženi od prve menstruacije, menarhe, a sekundarna oligomenoreja se javlja nakon određenog razdoblja urednih menstrualnih ciklusa.
 • Obilne menstruacije (menoragije): To je menstruacija koja traje duže od 8 dana i dovodi do obilnog krvarenja svetlo crvene boje sa ugrušcima. Hipomenoreja je poremećaj gde se javljaju oskudne menstruacije.
 • Krvarenja između menstruacija (metroragija): Može se javljati u različitim oblicima od takčastih do obilnih krvarenja. Uzrok ovome mogu biti intrauteralna kontraceptivna sredstva, pilule za kontracepciju, tumori grlića i materice

 

 • Bolne menstruacije (dismenoreja)

  • Bolne menstruacije (dismenoreja): One su mnogo češće kod žena koje nisu rađale. Bolovi se obično javljaju neposredno pre ili na samom početku menstruacije i traju jedan do dva dana kada je krvarenje najobilnije. Ako dismenoreja nije posledica nekog oboljenja, onda je ona izazvana prekomernom proizvodnjom prostaglandina. To je primarna dismenoreja. Sekundarna dismenoreja započinje dva ili više dana pre dobijanja menstruacije, pogoršava se tokom menstruacije i traje duže od primarne. Uzrok ovom oboljenju može da bude infekcija organa male karlice ili neko drugo oboljenje.
 • PMS (predmenstrualni sindrom)

  • Predstavlja cikličnu pojavu različitih simptoma (nervoza, razdražljivost, pojačana psihička osetljivost, plačljivost, stalan osećaj gladi, naduvenost, naduvenost grudi, pojačana želja za slatkišima) koje se obično kod žena javljaju 5-10 dana pred dobijanje menstruacije. Oni nestaju prvog dana menstrualnog krvavljenja.

Terapija poremećaja

Terapija pomenutih poremećaja i oboljenja je obično hormonska ili hirurška. Ovo su stanja gde je neophodan pregled ginekologa. Medjutim, priroda nam je podarila biljke koje itekako mogu pomoći kod ovih stanja bez uplitanja u hormonske osovine I bez estrogenog dejstva.

Menstrual je upravo preparat koji sadrži ekstrakte 19 biljaka od kojih svaka svojim dejstvom doprinosi regulaciji menstrualnog ciklusa i rešavanju ovih neugodnih i bolnih poremećaja.

Najznačajnije od njih su Ashoka , Kumari, Hing, Kalaunji, itd. Nama možda najpoznatiji djumbir i aloe vera.

Ove biljke deluju spazmolitički, dakle smanju jačinu bolnih grčeva tokom menstruacije, deluju kao uterotonici tj. regulišu ritmičke kontrakcije materice, zatim deluju anti-inflamatorno tj smanjuju nivo zapaljenja, a konkretno u ovom slučaju smanjuju niove prostaglandna koji se okrivljuju za neredovne i bolne menstruacije. Ujedno su antioksidansi a deluju i blago umirujuće na pacijentkinje. Sve ovo dovodi do  značajnog smanjenja bola i trajanja menstruacije, do normalizacije menstrualnog ciklusa i to sve bez estrogenog dejstva i neželjenih efekata.

Efekti Menstrual tableta su dokazani i kliničkim studijama, gde je dokazano da je nakon tromesečne terapije značajno umanjen nivo bola, simptomi pms-a su redukovani, a trajanje ciklusa popravljeno.

Doziranje Menstrual tableta je 1 do 2 tablete, dva puta dnevno, u trajanju od 3 meseca. Po potrebi se terapijska kura ponavlja.

Menstrual je prirodno, nehormonsko, klinički testirano i dokazano  rešenje za bolne menstruacije i neredovne cikluse.

.

 

 

Potpuno prirodni proizvod
Standardizovani dijetetski suplement
Registrovan od strane Ministarstva zdravlja Srbije
Klinički testiran

prirodno & ne-hormonsko rešenje 

Menstrual brine o zdravlju žena!