UA-132317703-1

Zašto kasni menstruacija je česta briga mnogih devojaka i žena.

Naravno, moramo prvenstveno isključiti mogućnost da smo trudne! Dakle prvo i osnovno je uraditi test, rezultate testa proveriti kod ginekologa pregledom i ukoliko je test negativan, onda možemo da trežimo uzrok kašnjenja menstruacije.

Danas postoje brojne mobilne aplikacije, unesete datum poslednje menstruacije i ona broji umesto vas i obaveštava vas kada vam je ovulacija i kada da očekujete sledeću menstruaciju.

Prijateljica, srećnica je koristi, njen ciklus je tačan toliko da mi se čini da ,,dobije” dvadeset i osmog dana, uvek u 17.23h. Međutim, mnoge od nas nisu te sreće, a aplikacije nisu još uvek naučile da predviđaju budućnost (barem mislim da još nisu).

Zato smo odlučili da pitamo doktora, šta se to dešava sa nama? Mislim na nas koje nismo trudne, a povremeno se desi da ne dobijemo na vreme ili jednostavno nas ,,preskoči” tog meseca. Odgovor od stručnih ljudi definitivno je najpouzdaniji.

Koliko traje normalan menstrualni ciklus i kada je vreme za brigu?

Normalan menstrualni ciklus traje 28 do 35 dana. Sve ostalo odstupa od normalnog. Ukoliko nekoliko meseci za redom kasni menstruacija, a niste trudni, tada je vreme za ginekološki pregled. Sada se verovatno pitate zašto sam rekao više meseci? Upravo jer do kašnejnja menstrualnog ciklusa koje se ne ponavlja može doći i usled intenzivnog stresa recimo, a da sledećeg već bude potpuno normalan ciklus. Brojni su razlozi koji mogu dovesti do kašnjenja menstruacije. Često čujete da je stres okidač za štošta. I jeste!

Ciklus koji traje od 35 do 90 dana odstupa od normalnog ciklusa. Međutim, da bi govorili Oligomenoreji, izostanak menstruacije se mora beležiti svakog meseca. O Oligomenoreji više možete pročitati OVDE

Zašto kasni menstruacija usled stresa?

Stres utiče na osetljivu negativnu povratnu spregu hormonske regulacije jer se pojačano luče hormoni stresa koji dovedu do hormonskog disbalansa celog organizma. Ali, kao što rekoh, ukoliko menstruacija kasni jedan do dva meseca, nije razlog za brigu.

Koji se to hormoni ,,uzburkaju” pa menstruacija kasni?

Estrogen, progesteron i testosteron. Njihov odnos se poremeti i vreme lučenja u toku samog ciklusa što dovede do poremećaja trajanja ciklusa, ali i do raznih drugih problema.

Da li je uvek neophodno obratiti se ginekologu?

Najbolje je uvek se obratiti ginekologu.

Da li ova pojava može dovesti do ozbiljnijih problema?

Nelečena Oligomenoreja može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, a često se kao uzrok kriju ozbiljniji poremećaji. Međutim,

Da li postoji adekvatno rešenje za mlade devojke i šta bi mogle da preduzmemo kada dođe do ovog?

bolne menstruacije

Hormonske terapije bi trebalo izbeći ukoliko je to moguće jer imaju svoje neželjene efekte, a ne retko je efekat kratkotrajan. Uvak se mladim devojkama prvenstveno preporučuje neki dijetetski suplement za regulaciju poremećaja menstrualnog ciklusa.

Moja preporuka su Menstrual tablete jer su Ne hormoske tj, ne sadrže hormone, a dovode do regulacije ciklusa na prirodan način. Međutim, ne preporučuju se samo mladim devojkama, več i ženama koje su pred menopauzom, kako bi što duže očuvale ciklus, kao i ženama koje su u menopauzi kako bi suzbile simptome menopauze.

Nadam se da smo vam pomogli da rešite neke nedoumice u vezi kašnjenja menstrualnog ciklusa. Ujedno se zahvaljujemo Docentu dr Veljkoviću na odovjenom vremenu i stručnim odgovorima. A, vama , drage naše, želimo dobro zdravlje i redovan ciklus 😉

AUTOR: Jelena Veljković