UA-132317703-1

Bolne menstruacije su problem sa kojim se mnoge žene danas susreću i nimalo nije jednostavan.

Ženski deo populacije jeste blagosloven time da na svet donosi potomstvo. Kažu da žene mogu izdržati mnogo veći nivo bola od muškaraca, a porodjaj i jeste najjači bol.

Medjutim, ono što umnogome remeti kvalitet života žena jesu menstrualni bolovi, tj dismenoreja.


Bolne menstruacije- normalni bolovi ili dismenoreja

Po definiciji bolna menstruacija ili dismenoreja je pojava bola koji se javlja tokom menstruacije. Bol se može pojaviti nekoliko dana pre ili istovremeno s menstruacijom. 

Bol pri menstruaciji je neminovnost. Kod bolne menstruacije, najveći intenzitet je 24 sata nakon početka menstrualnog krvarenja te postepeno jenjava nakon 1 do 2 dana.

Bol se obično javlja u donjem delu stomaka, te se može širiti niz bedra i u donji deo leđa. Može biti  oštar bol kod tzv. spastičke dismenoreje ili bolne menstruacije praćene grčevima, ali može biti i tup, mukli bol kao kod menstruacije praćene kontinuiranim bolovima.

Veliki problem predstavljaju bolne menstruacije praćene jakim bolom, koji počinje još pre same menstruacije i traje tokom celog perioda krvarenja. Taj bol neretko može da utiče na kvalitet života. Često čujemo da postoje osobe koje u toku bolnih dana ne mogu da ustanu iz kreveta.

Smatra se da bol nastaje zbog prejakog grčenja mišića materice i smanjenog dotoka kiseonika, koji nastaje zbog sinteze prostaglandina.

Prostaglandini su hemijski glasnici, medijatori zapaljenja koji se normalno stvaraju u sluznici materice i izazivaju njene kontrakcije. Koncentracija prostaglandina je mnogostruko veća kod nekih osoba, a i u ciklusima kod kojih dolazi do ovulacije. To znači da ne mora svaka menstruacija biti bolna. Neke jesu posebno bolne.

Problem je što je često pojačan menstrualni bol sekundarna pojava, posledica oboljenja kao što su endometrioza, miomi, adenomioza, priraslice od predhodnih upala itd.

Zato bi trebalo uvek otići na ginekološki pregled koji bi isključio postojanje bolesti.

Da li možemo rešiti bolne mentruacije bez upotrebe hormona?

Terapija postoji, medjutim, po pravilu je hormonska i može dovesti do poremećaja hormona u organizmu.

Srećom, priroda nam je podarila biljke koje itekako mogu pomoći kod ovih stanja bez uplitanja u hormonske osovine i bez estrogenog dejstva. Odsustvo neželjenih efekata ih čini pogodnim za primenu.

bolne menstruacije

Menstrual je upravo preparat koji sadrzi ekstrakte 19 biljaka od kojih svaka svojim dejstvom doprinosi regulaciji menstrualnog ciklusa i rešavanju ovih neugodnih i bolnih poremećaja. Najznačajnije od njih su Ashoka , Kumari, Hing, Kalaunji, itd. Nama mozda najpoznatiji medju ovim biljkama su djumbir i aloe vera.

Ove biljke deluju spazmolitički, dakle smanju jačinu bolnih grčeva tokom menstruacije, deluju kao uterotonici tj. regulišu ritmičke kontrakcije materice, zatim deluju anti-inflamatorno tj smanjuju nivo zapaljenja. Konkretno, u ovom slučaju smanjuju nivoe prostaglandina koji se okrivljuju za bolne menstruacije. Ujedno su antioksidansi, a deluju i blago umirujuće na pacijentkinje.

Sve ovo dovodi do   značajnog smanjenja bola i trajanja menstruacije, i to sve bez estrogenog dejstva i neželjenih efekata.

Efekti Menstrual tableta su provereni u kliničkim studijama, gde je dokazano da je nakon tromesečne terapije značajno umanjen nivo bola i do 49%. Doziranje Menstrual tableta je 1 do 2 tablete dnevno u trajanju od 3 meseca. Po potrebi se terapijska kura ponavlja.

Više o tome kada je vreme za Menstrual tablete možete pročitati OVDE

AUTOR: J. Veljković