UA-132317703-1

Bolne menstruacije- dismenoreja je stanje koje se karakteriše bolnim menstruacijama. Bol tokom menstruacije je normalna pojava koja upozorava organizam da je neophodno da se tokom menstrualnog ciklusa smanji fizička aktivnost, više miruje i uopšte, obrati pažnja na trenutno stanje. Nastaje zbog ljuštenja endometrijuma tokom menstruacije i lučenja prostaglandina.

Medjutim značajniji nivo bola koji ometa svakodnevno funkcionisanje predstavlja poremećaj tj. Dismenoreju. Ona može biti samostalan poremećaj u kome je bol dominantan simptom i prouzrokovan je samom menstruacijom ili može da bude udružen sa drugim stanjima, kada govorimo o sekundarnoj dismenoreji.

Poremećaj je veoma čest i generalno razlog koji najčešće dovodi pacijentkinje ginekologu. Više od polovine žena (odnosi se na one koje imaju menstruaciju) ima dismenoreju. Poremećaj može biti toliko izražen da dovodi do trenutnog onesposobljavanja, tako da predstavlja i sociološki fenomen. Dolazi do nemogućnosti obavljanja svakodnevnih obaveza, što itekako remeti život žene.
Dismenoreja je problem koji muči skoro 50% žena koje imaju menstruaciju!

Nakon porodjaja i sa godinama života nivo bola se često smajuje, a osobe koje vode zdraviji život imaju manji nivo bola tokom menstruacije.

Bol je  karakteristično spazmodičan, kreće od regije pupka i širi se prema leđima i duž unutrašnje i prednje strane natkolenica. Praćen je mukom, povraćanjem, dijarejom, glavoboljom i pospanošću. Javlja se nervoza i vrtoglavica , a ne retko dolazi do kratkotrajnog gubitka svijesti.

Ako se bol javi nakon dužeg perioda normalnih ciklusa u pitanju je sekundarna dismenoreja koja je izazvana hormonskim poremećajima, cistama, polipima i raznim inflamatornim procesima u karlici. Najčešći uzrok jeste endometrioza.

Dismenoreja- Da li prirodni preparati pomažu i ovom slučaju?

Kao terapiju pacijentkinje obično uzimaju spazmolitike u kombinaciji sa analgeticima i ta kombinacija daje trenutno olakšanje. Medjutim upotreba lekova u dužem vremenskom periodu ima svoje neželjene efekte.

Srećom, postoje biljni preparati koji bez neželjenih efekata mogu pomoći kod bolnih menstruacija. Menstrual tablete sadrže 19 biljaka koje pomažu u regulaciji samog ciklusa, ali i značajno smanjuju nivo bola. Kliničkim studijama je dokazano smanjenje nivoa bola od preko 40% nakon tromesečne terapije Menstrualom. Efekat se objašnjava regulacijom hormosnkog statusa ali i blokadom sinteze prostaglandina i vazopresina. Tim dejstvom se smanjuje uterusna hipoksija i ishemija i sprečava se nastanak bola.

bolne menstruacije

Menstrual je potpuno prirodan preparat koji ne sadrži hormone i ne homonski dovodi do regulacije menstrualnog ciklusa i smanjena nivo bola tokom menstruacije. Više o tome kada koristiti Menstrual tablete pročitajte OVDE

AUTOR: J. Veljković